Extra bloedafname

Gepubliceerd op 20 juli 2021 om 08:20

Binnenkort starten we met een extra studie naar de aangeboren afweer tegen hiv. Sommige met hiv hebben lage hiv-virusdeeltjes in het bloed zonder medicatie tegen hiv te gebruiken. Deze mensen worden ook wel ‘elite controllers’ genoemd. Het is nog niet bekend waarom sommigen mensen ‘elite controller’ zijn en anderen niet.

 

De onderzoekers van de 2000HIV studie denken dat het aangeboren afweersysteem een grote rol speelt. Dit aangeboren deel van het afweersysteem speelt een belangrijke rol bij veel infecties. Zij verwachten dat deze ‘elite controllers’ ook meer beschermd zijn tegen andere virusinfecties, zoals het griepvirus of het coronavirus.


Om dit te onderzoeken is er een nieuwe studie binnen de 2000HIV studie. Deze studie heet ‘2000HIV-trained’. Voor deze studie zoeken we mensen met hiv die een naast familielid zonder hiv hebben. Het gaat om broers, zussen, ouders of kinderen van 18 jaar of ouder. We zoeken zowel ‘elite controllers’ als mensen die dat niet zijn. Meedoen aan de studie betekent één bloedafname bij de persoon met hiv, en één bloedafname bij het familielid zonder hiv. Dit kan samen in één afspraak.

 

Voor meer informatie over deze extra studie: [klik hier]


«   »