Extra deelname 2000HIV-trained

 

Extra bloedafname voor studie naar aangeboren afweer tegen hiv
Sommige met hiv hebben lage hiv-virusdeeltjes in het bloed zonder medicatie tegen hiv te gebruiken. Deze mensen worden ook wel ‘elite controllers’ genoemd. Het is nog niet bekend waarom sommigen mensen ‘elite controller’ zijn en anderen niet. De onderzoekers van de 2000HIV studie denken dat het aangeboren afweersysteem een grote rol speelt. Dit aangeboren deel van het afweersysteem speelt een belangrijke rol bij veel infecties. Zij verwachten dat deze ‘elite controllers’ ook meer beschermd zijn tegen andere virusinfecties, zoals het griepvirus of het coronavirus.


Om dit te onderzoeken is er een nieuwe studie binnen de 2000HIV studie. Deze studie heet ‘2000HIV-trained’. Voor deze studie zoeken we mensen met hiv die een naast familielid zonder hiv hebben. Het gaat om broers, zussen, ouders of kinderen van 18 jaar of ouder. We zoeken zowel ‘elite controllers’ als mensen die dat niet zijn. Meedoen aan de studie betekent één bloedafname bij de persoon met hiv, en één bloedafname bij het familielid zonder hiv. Dit kan samen in één afspraak. Er wordt 100mL bloed afgenomen (de helft van een standaard glaasje water). We vragen u twee uur van tevoren niet te eten en te drinken (water en thee mag wel).


De vergoeding is 30 euro per persoon, dus 30 euro voor de persoon met hiv en 30 euro voor het familielid zonder hiv.
De ‘2000HIV-trained’ is onderdeel van de 2000HIV studie. Voor meer informatie over de 2000HIV studie [klik hier].

 

Nog meer vragen of meedoen?
Als u al meedoet aan de 2000HIV studie kunt u contact opnemen met uw onderzoeker. Als u nog niet meedoet aan de 2000HIV studie kunt u zich aanmelden via het contact formulier: [klik hier].


Uitleg bloedafname
We zullen een aantal buisjes bloed bij u afnemen. Dit is in totaal 100 ml (de helft van een standaard glaasje water). Dit duurt ongeveer 5 minuten. Achteraf kunt u wellicht een blauwe plek of een bloeduitstorting krijgen op de plek van bloedafname.


Vertrouwelijkheid van uw gegevens en lichaamsmateriaal
Ook voor de familieleden van mensen met hiv wordt vertrouwelijk omgegaan met de gegevens. Dit is hetzelfde als voor mensen met hiv in de 2000HIV studie. Om uw privacy te beschermen krijgen uw gegevens en uw lichaamsmateriaal een code. Uw naam en andere gegevens die u direct kunnen identificeren worden daarbij weggelaten. Alleen met de sleutel van de code zijn gegevens tot u te herleiden. De sleutel van de code blijft veilig opgeborgen in de lokale onderzoeksinstelling. De gegevens en lichaamsmateriaal die naar de opdrachtgever en onderzoekende laboratoria worden gestuurd bevatten alleen de code, maar niet uw naam of andere gegevens waarmee u kunt worden geïdentificeerd. Ook in rapporten en publicaties over het onderzoek zijn de gegevens niet tot u te herleiden.